Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις και την αγάπη

Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις και την αγάπη

Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης, μιας άλλης ορμόνης που καθοδηγεί το σώμα μας με το στρες, καθώς και της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας της χαράς. «Αυτό είναι που σε κάνει να θέλεις να ακολουθήσεις μια πορεία δράσης, να πλησιάσεις πιο κοντά σε αυτόν που αγαπάς», είπε. «Είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι πάνω σε ένα σύννεφο και να πετάς στον αέρα».

Πώς μοιάζει ο εγκέφαλός σας όταν κάνετε σεξ

Η ντοπαμίνη προκαλεί επίσης τεστοστερόνη στους άνδρες, η οποία ενισχύει τη διέγερση και υποτάσσει τη σεροτονίνη, οδηγώντας συχνά σε επιθετικές ενέργειες. Επιπλέον, για τις γυναίκες, τα οιστρογόνα προκαλούν αυξημένη σεξουαλική ορμή.

Σύμφωνα με έναν νευροχειρουργό της Νευρολογικής Χειρουργικής στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, Philip Stieg , Ph.D., MD, κατά τη σεξουαλική επαφή, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη. Αυτό είναι που επιτρέπει σε κάποιον να αισθάνεται συνδεδεμένος με τον στόχο. «Όταν ερωτεύεσαι, γίνεσαι μάλλον μοναχικός», είπε ο Stieg.

Είναι υγιές το να είσαι ερωτευμένος;

Παρά το γενικό σημείο, η αγάπη επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, καθώς οι ορμόνες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις και την αγάπη.

Για παράδειγμα, κάποιος γεμάτος ντοπαμίνη μπορεί να είναι πιο ανοιχτός σε κινδύνους, ενώ ένα άτομο γεμάτο σεροτονίνη μπορεί να είναι πιο προσεκτικό για το άλμα σε σχέσεις. Ο Δρ Stieg συνέχισε ότι η επαρκής ποσότητα αγάπης είναι ευεργετική για την υγεία μας.

Μια προηγούμενη μελέτη δείχνει επίσης ότι τα ερωτευμένα άτομα που νιώθουν υποστήριξη το ένα από το άλλο έχουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, ειδικά όταν αγκαλιάζονται συχνά. Για τις γυναίκες, τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αν και η αγάπη μπορεί να προκαλέσει καλές ορμόνες, μπορεί επίσης να δημιουργήσει άγχος.

«Αν δεν είστε τόσο χαρούμενοι και αγχώνεστε από την ανεκπλήρωτη αγάπη, η κορτιζόλη απελευθερώνεται. Απελευθερώνεται επινεφρίνη. Αυτό αυξάνει τη φλεγμονώδη απόκριση. Ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει. Υπάρχει λιγότερη σεροτονίνη και μπορεί να πάθετε κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να βλάψει τη διατροφή σας και τον κύκλο του ύπνου σας».

Όταν η σπίθα αρχίζει να μειώνεται και η αγάπη μειώνεται, «είναι ακριβώς το ίδιο με το να χάσεις κάποιον από τον θάνατο, ή ακόμα λίγο χειρότερα επειδή το άλλο άτομο αποφάσισε να μην είναι μαζί σου.

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην τελική ευθεία ή όχι, ο χωρισμός μπορεί να είναι σαν μια μίνι κατάθλιψη, επειδή είναι μια τεράστια αλλαγή», συνέχισε ο Olds. Το άγχος που προκαλείται από την αγάπη, ή η «απώλεια» της αγάπης, είναι εξίσου αγχωτικό και επιζήμιο με άλλα αρνητικά γεγονότα στη ζωή.

Εάν είστε απελπισμένοι για την ερωτική σας ζωή, ο Stieg είπε ότι είναι πιθανό να βγάλετε τον εαυτό σας από μια ταλαιπωρία που έχει πάθει αγάπη. «Όλα αυτά τα συστήματα ρυθμίζονται από τους μετωπιαίους λοβούς σας, το εκτελεστικό κέντρο του εγκεφάλου σας. Είναι αυτό που αξιολογεί τους κινδύνους και τις συνέπειες. Μπορείτε να αλλάξετε τα μοτίβα σας.”

Συγχρονισμένοι εγκέφαλοι και ευτυχισμένοι γάμοι

Περισσότερες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Science λέει ότι τα ζευγάρια με πιο ευτυχισμένους γάμους είχαν υψηλότερο νευρικό συγχρονισμό κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στη μελέτη οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο που σχετίζονται με γάμο και πανομοιότυπα μέρη του εγκεφάλου τους ήταν ενεργά. Η μελέτη χρησιμοποίησε 35 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και σάρωσε τους εγκεφάλους χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία ενώ παρακολουθούσαν κλιπ ταινιών.

Κάποιοι παρακολούθησαν κλιπ που αφορούσαν τον γάμο, ενώ άλλοι είχαν μη συζυγικό περιεχόμενο. Κατά την προβολή μη συζυγικού περιεχομένου, δεν υπήρξαν προτρεπτικές ενέργειες σε παντρεμένα ζευγάρια, παρά την ικανοποίηση του γάμου τους.

«Τα παντρεμένα ζευγάρια συνολικά, σε σύγκριση με τα τυχαία ζευγάρια, είχαν περισσότερη παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τα επίπεδα ικανοποίησης. Επιπλέον, έχετε πρόσθετο συγχρονισμό σε εκείνους που αναφέρουν μόνοι τους ότι είναι πιο ικανοποιημένοι στο γάμο τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Vincent Menon, Ph.D.

Ο νευρωνικός συγχρονισμός υπονοεί ότι δύο άτομα προσλαμβάνουν πληροφορίες ομοιογενώς, αλλά είναι άγνωστο αν υποδηλώνει παρόμοιες συνειδητές ή υποσυνείδητες σκέψεις ή ακόμα και τις δύο. Ο Menon είπε, «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συμπεριφορές που βασίζονται στην επιλογή που προκύπτουν από παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια σχέση ή αν τα ζευγάρια εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου για να αναπτύξουν παρόμοιες αναπαραστάσεις πρόβλεψης και πρόβλεψης του εγκεφάλου».

Όποια και αν είναι η περίπτωση, είτε φέρνετε σε κάποιον ένα τριαντάφυλλο σήμερα είτε όχι, η αγάπη κάνει τον κόσμο — και τον εγκέφαλό μας — να κυκλοφορεί.

Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και απαιτεί συνεχή φροντίδα. Είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε όλη την απαραίτητη βοήθεια που τους αξίζει, όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για τα μωρά τους.

Η Κένυα βρίσκεται ψηλά στα κορυφαία ποσοστά ηθικής στον κόσμο και περίπου το ένα τρίτο των μητρικών και νεογνικών θανάτων στην Κένυα οφείλεται σε μητέρες που δεν έχουν επαρκή και έγκαιρη επίβλεψη. Για να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και η Jacaranda Health ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναβαθμίσει τα αποτελέσματα της μητέρας και του νεογνού για όσους έχουν ανάγκη.

Το εργαλείο, που ονομάζεται TRIage for Mothers using AI (TRIM-AI) χρησιμοποιεί επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μια μέθοδο AI ​​που επιτρέπει στις μηχανές να κατανοούν λέξεις και κείμενο για να αναλύουν και να αναγνωρίζουν κάθε κίνδυνο. Από εκεί, τα σημειωμένα μηνύματα μπορούν να παραδοθούν σε μια μικρή ομάδα που θα μπορούσε να παρέχει βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το TRIM-AI, σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο της Jacaranda Health, είναι περίπου 17 τοις εκατό πιο ακριβές όταν μεταγράφει πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στους πράκτορες του γραφείου υποστήριξης να μειώνουν την εργασία τους κατά 12 τοις εκατό.

Το TRIM-AI είναι επίσης πιο δομημένο και ακριβές, παρέχοντας πρόσθετη βοήθεια στις Κενυάτες μητέρες. «Η δυνατότητα γρήγορης και ακριβούς αυτοματοποίησης της ταξινόμησης των μηνυμάτων είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της μητρικής υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Επίκουρη Καθηγήτρια Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας του PNC στο Κολλέγιο Επιστημών και Τεχνολογίας Πληροφορικής του Penn State, Amulya Yadav.

«Το εργαλείο μας βελτιώνει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει περιπτώσεις που διατρέχουν κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τις μητέρες να συνδέονται πιο γρήγορα με τοπικά νοσοκομεία και κλινικές για περίθαλψη». Το βασικό μοντέλο της Jacaranda Health που ονομάζεται PROMPTS, ένα αμφίδρομο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου που χρησιμοποιεί το TRIM-AI, επιτρέπει σε έγκυες και νέες μητέρες να χρησιμοποιούν ελεύθερα την πλατφόρμα. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και τη φροντίδα μετά τον τοκετό που χρειάζονται οι μητέρες.

«Στην τρέχουσα κλίμακα μας στο PROMPTS, εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από γρήγορα, αξιόπιστα συστήματα για γρήγορη παρακολούθηση μητέρων που χρειάζονται σωτήρια φροντίδα. Η συνεργασία μας με το Penn State μας βοήθησε να βελτιώσουμε τόσο την ακρίβεια όσο και την ταχύτητα με την οποία αλληλεπιδρούμε με τις 2 εκατομμύρια μητέρες στο PROMPTS, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο συνεκτελεστικός διευθυντής της Jacaranda Health, Sathyanath Rajasekharan.

Το PROMPTS έχει περισσότερους από 350.000 χρήστες σε όλη την Κένυα και στέλνει 1,1 εκατομμύρια μηνύματα το μήνα, πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να χειριστούν οι πράκτορες του γραφείου υποστήριξης. Εδώ μπαίνει το νέο TRIMP-AI, επιτρέποντας μια πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία. Η Jacaranda Health είπε ότι οι μητέρες που ζήτησαν βοήθεια χρησιμοποιώντας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επικοινώνησαν με έναν πράκτορα του γραφείου βοήθειας μέσα σε μόλις μία ώρα και έλαβαν επαγγελματική φροντίδα και περίπου το 85 τοις εκατό των περιπτώσεων κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ο Yadav κατέληξε: «Με την επιτυχία της πιλοτικής μας εγκατάστασης, έχουμε κίνητρα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κλιμάκωσης του συστήματος πρόβλεψης κινδύνου για τη βελτίωση της μητρικής φροντίδας σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο».

Η ερευνητική ομάδα θα μοιραστεί την έρευνα και το καινοτόμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης στο 37ο Συνέδριο AAAI για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, DC, από τις 7 έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Από ζεστούς καφέδες μέχρι γλυκό Frappuccino, τα Starbucks έχουν συγκεντρώσει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, περίπου 302.400 μπουκάλια Frappuccino βανίλιας ανακλήθηκαν λόγω ανησυχιών σχετικά με μπουκάλια που περιείχαν κομμάτια γυαλιού ή ξένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων , έχουν ανακληθεί 25.200 περιπτώσεις Starbucks Frappuccino Coffee Drink, Vanilla, 13,7 Fl Oz. Κάθε θήκη περιέχει μια ντουζίνα εμφιαλωμένα ποτά, με αποτέλεσμα να ξεπερνά τα 300.000 μπουκάλια.

Τα εμφιαλωμένα ποτά Frappuccino δεν πωλούνται στα καταστήματα Starbucks, αλλά σε πολλά παντοπωλεία, όπως το Target, το Walmart και το Amazon.

Τα ανακαλούμενα μπουκάλια Frappuccino έχουν τέσσερις ημερομηνίες λήξης:

  • 8 Μαρτίου 2023
  • 29 Μαΐου 2023
  • 4 Ιουνίου 2023
  • 10 Ιουνίου 2023

Τα εμφιαλωμένα ποτά Frappuccino είναι δημοφιλή για εν κινήσει και τα Starbucks συνεργάστηκαν με την PepsiCo για να δημιουργήσουν το ποτό εκτός ραφιού. Και οι δύο δεν έχουν μιλήσει ακόμη για το θέμα.

Η ανάκληση έχει ταξινομηθεί ως κατηγορία ΙΙ από τον FDA, που σημαίνει ότι «μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη», σύμφωνα με τον ιστότοπό τους .

Τι σημαίνει ανάκληση;

Όταν ένα προϊόν ανακαλείται, σημαίνει ότι παραβιάζει τους κανονισμούς του FDA και πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Οι κατασκευαστές και οι διανομείς πρέπει να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή από εμπορεύματα που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού, απάτης ή είναι διαφορετικά ελαττωματικά μέσω ανακλήσεων, οι οποίες είναι εθελοντικές ενέργειες. Προκειμένου οι υπεύθυνες επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν αποτελεσματική ανάκληση, το 21 CFR 7 παρέχει κατεύθυνση.

Η ασπιρίνη είναι ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο OTC φάρμακο για τη θεραπεία του ήπιου πυρετού και του πονοκεφάλου, και μερικές φορές ακόμη και για την πρόληψη καρδιακών προσβολών σε άτομα που έπασχαν στο παρελθόν. Μια νέα μελέτη από το QIMR Berghofer Medical Research Institute, που δημοσιεύτηκε στο JNCI: Journal of the Cancer Institute, αποκάλυψε ότι ακόμη και η τακτική χρήση χαμηλών δόσεων ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο των ωοθηκών.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Η μελέτη συνόδευσε περισσότερες από 900 γυναίκες στην Αυστραλία που πρόσφατα διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών. Στη συνέχεια ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία περιλαμβάνουν ασπιρίνη.

Ο Azam Majidi, Ph.D., επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, ανέφερε ότι όσοι έπαιρναν ΜΣΑΦ τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 12 μήνες μετά τη διάγνωσή τους είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνους που δεν έπαιρναν ΜΣΑΦ. Οι γυναίκες που έπαιρναν ΜΣΑΦ ως επί το πλείστον λάμβαναν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συχνή χρήση ΜΣΑΦ μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ανεξάρτητα από το αν αρχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα πριν ή μετά τη διάγνωση», δήλωσε ο Majidi.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια και περίπου το 80 τοις εκατό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών επαναδιαγιγνώσκονται μετά τη θεραπεία.

Contents